lolita-bosch-bio-quadradaBarcelona, 1970. Sóc novel·lista, faig investigació i premsa, dirigeixo seminaris de pensament i creació literàries que utilitzo com a treball de camp per buscar aplicacions pràctiques en la construcció de pau i dirigeixo diversos projectes de voluntariat contra la guerra i les diferents violències, especialment a través de l’art, el periodisme i les humanitats.

He publicat cap a 80 llibres, a diversos països del món, de literatura infantil i juvenil, novel·la, assaig, antologia, periodisme i investigació. He participat en moltíssims trobades, fires literàries, jornades, xerrades i congressos. Dono xerrades en universitats i centres de molts llocs del món. Sobretot a Europa, Amèrica Llatina i els Estats Units. També faig premsa escrita, ràdio i televisió; sobre tot d’investigació, anàlisi social, literatura i crítica teatral. Escric opinió, filosofia i anàlisi social, i actualment faig una tesi sobre l’aplicació de les eines literàries (que no narratives) com a eines per la pau i l’enfortiment de la capa social, que em dirigeix Miguel Morey per un doctorat en filosofia a la Universitat de Barcelona: ‘Ciutadania i drets humans. Polítiques del subjecte’. Busco punts de trobada entre disciplines i generacions. I tinc una curiositat intel·lectual i creativa que funciona de manera abstracta i alhora molt pràctica.

He viscut a Barcelona, Albons (Girona), als Estats Units, a l’Índia, un any a Oaxaca i nou al Distrito Federal, Mèxic: país que des de fa molts anys considero casa meva. Però també he passat temporades llargues a diversos països, he viatjat a molts llocs del món i sempre miro d’establir ponts entre cultures. Mantinc, de manera natural, un vincle molt especial amb Amèrica Llatina, els Estats Units i l’Índia.

M’he desenvolupat principalment en cinc àrees:

  1. Literatura. Novel·lista.
  2. Periodisme. Crítica, investigació i opinió.
  3. Defensora dels drets humans. Activista.
  4. Treball cultural per l’enfortiment de la capa social.
  5. Ensenyament i mètodes d’aprenentatge.

I en totes aquestes àrees tinc una experiència àmplia, dinamitzadora i innovadora, que ha estat en diàleg constant amb altres llengües, altres disciplines i altres cultures, i que he volgut vincular amb l’art però també amb l’acadèmia, la premsa i la utilització del pensament i la creació com a eina de construcció social i íntima.